Krivaja naredne sedmice ide u stečaj?

Bez autora
Jun 30 2011

Po ko zna koji put, radnici zavidovićke Krivaje uputili su apel za što hitnije rješavanje do sada najveće krize u spomenutom preduzeću. Gašenje mašina i skoro 1.500 praznih radnih mjesta ni nakon dva mjeseca nije dalo rezultate. Apeli su ponovo upućeni vladama Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona kako bi se ubrzala realizacija obaveza koje se odnose na ponovno pokretanje proizvodnje u ovom preduzeću. Prvobitni cilj svih radnika je što hitniji povratak na posao i stvaranje uvjeta da se zaradi plaća. Radnici strahuju od mogućeg stečaja, koji bi mogao biti pokrenut već iduće sedmice, tačnije 7. jula na Općinskom sudu u Zenici, što bi moglo značiti i konačni kraj preduzeća. Zbog bojazni da je ovo konačni kraj Krivaje i gubitak skoro 1.500 radnih mjesta, do čega bi došlo stečajem firme, predstavnici radnika sastali su se i s načelnikom općine Hakijom Osmićem. Epilog razgovora bilo je reagiranje načelnika zavidovićke općine da se što hitnije održi sastanak u Vladi FBiH.

Krivaja naredne sedmice ide u stečaj?Po ko zna koji put, radnici zavidovićke Krivaje uputili su apel za što hitnije rješavanje do sada najveće krize u spomenutom preduzeću.

Gašenje mašina i skoro 1.500 praznih radnih mjesta ni nakon dva mjeseca nije dalo rezultate.

Apeli su ponovo upućeni vladama Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona kako bi se ubrzala realizacija obaveza koje se odnose na ponovno pokretanje proizvodnje u ovom preduzeću. 

Ferid Balić, koji je bio jedan od inicijatora za osnivanje novog Sindikata radnika preduzeća Krivaja, kaže kako je prvobitni cilj svih radnika što hitniji povratak na posao i stvaranje uvjeta da se zaradi plaća. Radnici strahuju od mogućeg stečaja, koji bi mogao biti pokrenut već iduće sedmice, tačnije 7. jula na Općinskom sudu u Zenici, što bi moglo značiti i konačni kraj preduzeća.

Zbog bojazni da je ovo konačni kraj Krivaje i gubitak skoro 1.500 radnih mjesta, do čega bi došlo stečajem firme, predstavnici radnika sastali su se i s načelnikom općine Hakijom Osmićem. Epilog razgovora bilo je reagiranje načelnika zavidovićke općine da se što hitnije održi sastanak u Vladi FBiH.

Kako saznajemo, sutra će u jutarnjim satima u krugu preduzeća Krivaja ponovo biti organiziran skup svih uposlenih. Do tada bi trebalo biti više informacija o (ne)isplati novčane pomoći radnicima Krivaje, što im je Vlada FBiH obećala početkom juna.

Uskraćeno povjerenje       

Na sutrašnjem skupu, kako saznajemo, trebali bi biti izabrani i zvanični predstavnici radnika s obzirom na to da se ranijem sindikalnom rukovodstvu uskraćuje povjerenje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik